İçten Sayın | 14.10.2020
Temelleri 1932 yılında Kayseri’deki bir ekmek fırınında atılan Dalsan, bugün 88 yıllık bilgi birikimiyle, 64 ülkeye alçı ve alçı levha sistemleri ihraç eden küresel bir şirket haline geldi. Üretim kapasitesi ve cirosal bazda Türkiye’nin en büyük alçı ve alçı levha sistemleri üreticisi olan Dalsan, 2023’te 100 milyon metrekare üretim kapasitesi ile ihracat yaptığı ülke sayısını 100’e çıkarmayı hedefliyor. Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Daloğlu, hem yatırım planlarını aktardı hem de şirketin gelecek vizyonunu değerlendirdi.
ABD’DE ŞİRKET, MANİSA’DA YENİ FABRİKA
Dalsan Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Daloğlu, şirketin kısa vadedeki yatırım planları ile ilgili şu bilgileri verdi: “Dünyadaki en büyük alçı levha pazarı Amerika’da. Şirket olarak ABD pazarına açılmak ve orada kalıcı olmak istiyoruz. Dalsan North America isimli şirketimizi kurduk. Depolarımızı belirledik ve işe alımları başlattık. Burada ortaklık yapısıyla hareket edeceğiz. Gelecek yıl bu ülkeye yoğun ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yurt içinde ise geçtiğimiz aylarda Gebze’deki mevcut fabrikamızda ikinci üretim hattımızı kurduk. 50 milyon TL değerindeki yatırımla bir bakıma şirketimiz için yeni bir Ar-Ge merkezini hayata geçirdik diyebilirim. 2021’de ise Manisa Turgutlu’da 300 milyon TL değerindeki yatırımla yeni üretim tesisimizi açmış olacağız. Tüm bu yatırımlarımızın odağında ihracat olacak. 2023’te ihracat yaptığımız ülke sayısını 100’e, alçı levha üretim kapasitemizi ise 100 milyon metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz.”
PANDEMİDE FABRİKALARIMIZ 7/24 ÇALIŞTI
2019’u ihracat dahil olmak üzere yine rekorlarla kapattıklarını belirten Daloğlu şöyle devam etti: “Bu sene Gebze’de üretilen ürünlerin yarısı ihracata gidiyor. Ankara fabrikasının da servis ettiği ülkeler var. Kuzey Irak ciddi oranda malzeme çekiyor. Mısır ve Kuzey Afrika gibi bölgelere Ankara’dan servis yapıyoruz. Bu yıl 7 gün 24 saat çalışmayı hiç durdurmadık. Sıkı önemler aldık ve personel kaybı yaşamadık. İngiltere, Fransa gibi ülkelerde fabrikalar kapandı. Biz onların yapamadığı talepleri karşıladık. Yenilikçi ürünler geliştirmeyi odak noktamıza aldık. Gelecek yıl patenti bize ait olan bir ürünü daha lanse edeceğiz. BoardeX markalı ürünümüzü konut inşaatları için Avrupa pazarları başta olmak üzere ihracat pazarlarımıza sokmak istiyoruz.”
DÜNYADA DÖRDÜNCÜ SIRADAYIZ
Timuçin Daloğlu, sektör rakamları ile ilgili de detaylı bilgiler paylaştı: Türkiye’de alçı, alçı levha ve aksesuarlarının sektör büyüklüğü 3 milyar TL civarında. Toplam üretimin yüzde 30’u ise ihracata gidiyor. Amerika’da bir kişi yılda 10 metrekare tüketim yaparken, bu rakam Türkiye’de hala 1,2 metrekare civarında. Avrupa’da ise bu rakam 4-5 metrekare. Toplam alçı ve alçı levha pazarı olarak bakıldığında hacim anlamında Türkiye dünyada dördüncü sırada.
EKMEK FIRININDA BAŞLADI
Şirketin temellerinin 1932’de Kayseri’deki bir ekmek fırınında atıldığını söyleyen Daloğlu, “Yönetimde 3’üncü kuşağı temsil ediyoruz. Büyükbabamız bu işe Kayseri’de başlamış. Ekmek fırınlarının normal işlevi bittiğinde içi hemen soğumuyor. Alçının pişmesine çok uygun bir durum. Biz de bu durumdan yararlanmışız. Yumruk büyüklüğündeki taşları ekmek fırınının içine atıyorlarmış. İpek elekte eleyerek alçı imalatına başlamışız. O zamanlar kol-bacak kırıklarında ve diş için kalıp çıkarmada kullanılan bir hammadde bugün Türkiye’nin dünya pazarlarına ihraç ettiği en önemli yapı malzemeleri arasında yer alıyor.” dedi.