38. İstanbul Film Festivali’nde akılda kalanlar

Oya Kotan | 3.05.2019

Geçtiğimiz 38 yıl içinde 5 bin 500’e yaklaşan film ve 4 milyonu aşkın izleyicinin takip ettiği İstanbul Film Festivali, 1982 yılından bugüne sinema severlerin büyük bir ilgiyle beklediği ve takip ettiği bir etkinlik olarak varlığını sürdürüyor.  Gerek dünya sinemasına damga vurmuş olan kült filmlerin gösterimi ile, gerekse ünlü yönetmenlere saygı niteliğinde yaptıkları çalışmalara odaklanmasıyla, en önemlisi de genç kuşakların üretimlerine yer vermesi ile genç sinemacıların teşvik edilmesi açısından önemli bir misyon üstlendiğini söylemek lazım. 

Film haftasından İstanbul Film Festivali’ne

Bu yıl 38’inci kez düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin tarihçesi 1982 yılına uzanıyor. İstanbul Festivali kapsamında gerçekleştirilen etkinlik, ‘Sanatlar ve Sinema’ temalı 6 filmin gösterildiği bir ‘film haftası’ olarak düzenleniyor. Bir yıl sonra ise yine İstanbul Festivali çerçevesinde ‘Uluslararası İstanbul Sinema Günleri’ adı altında bir ay boyunca sinemaseverlere 36 yabancı film sunuluyor. 

1984 yılından sonra ‘Sinema Günleri’ adıyla nisan aylarında düzenlenen ayrı bir etkinlik olan festivale, 1985 yılında, Şakir Eczacıbaşı’nın önayak olmasıyla programa biri uluslararası diğeri ulusal olmak üzere iki yarışmalı bölüm ekleniyor ve burada ilk kez Michael Radford’un ‘1984’ adlı filmine ‘Altın Lale’ ödülü veriliyor. 1989 yılı başında Sinema Günleri, Uluslararası Film Yapımcıları Dernekleri Federasyonu tarafından ‘özel konulu, yarışmalı festival’ kategorisinde tanınarak dünyanın önde gelen festivalleri arasına giriyor ve ‘İstanbul Film Festivali’ adını alıyor. 

2007 yılında, ‘Sinemada İnsan Hakları’ bölümü yarışmalı bir bölüm haline geliyor ve içerdiği filmlerden birine Avrupa Konseyi Film Ödülü (FACE); festivalin kurucularından olan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı’nın vefatıyla birlikte, 2010 yılından itibaren, Şakir Eczacıbaşı anısına ‘Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü’; yine ilk kez 2013 yılında, genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen, senarist ve yapımcı Seyfi Teoman anısına ‘Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’; 2015 yılında ise belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla Türkiye Sineması bölümünde belgesel kategorisinde ve 2016 yılında kısa film kategorisinde ödül verilmeye başlanıyor. 

Festivalin 25’inci yılı olan 2006 yılında Avrupa’dan ve Türkiye’den yapımcı, yönetmen, senarist ve kurum temsilcilerini bir araya getirerek ortak yapımlar için zemin hazırlamayı amaçlayan ‘Köprüde Buluşmalar’ı başlıyor. Ardından 2008’de Uzun Metrajlı Film Projesi Geliştirme Atölyesi, 2011’deTürkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu, 2012’de Work in Progress Atölyesi, 2016 yılında da komşu ülkelerden sinemacılarla ilişkilere ivme kazandırmak amacıyla ‘Komşular’ adlı  platform çalışmaları başlatılıyor. 

Her yıl yüzbinlerce sinema severin takip ettiği Türkiye’deki en kapsamlı ve en büyük film festivali olan İstanbul Film Festivali’nde özel ve tematik bölümlerin yanı sıra, dünya klasikleri, retrospektifler, canlı müzik eşliğinde sessiz film gösterimleri, canlandırma sineması ve belgesellerin yer aldığı 200’ü aşkın film gösteriliyor. 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) bu yıl düzenlediği 38. İstanbul Film Festivali, her zaman olduğu gibi bu yıl da sinemaseverlerin büyük bir ilgisiyle gerçekleştirildi. 5-18 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılan İstanbul Film Festivali’nin açılışı, 4 Nisan’da Uniq İstanbul’da yapılan görkemli bir gala ile başladı. Bu yılki festivalin açılışı, yönetmenliğini ‘Fransız tiyatrosunun prensi’ lakaplı genç deha, dramaturg, oyuncu ve oyun yazarı Alexis Michalik’in yaptığı ve Edmond Rostand’ın şanı yüzyılları aşan oyunu, ünlü Cyrano de Bergerac’ın ortaya çıkış hikâyesini anlatan ‘Edmond’ filmi ile başladı. ‘Edmond’un Fransız oyuncuları Thomas Solivérès ile Lucie Boujenah da filmi sunmak üzere festivalin açılış töreninde yer aldı. 

45 ülke 187 yönetmen 186 film

Kuşkusuz her yıl olduğu gibi bu yıl da festival takipçileri tarafından en çok merak edilen konuların başında hem dünya sinemaları hem de Yeşilçam için hangi usta yönetmenin, oyuncuların ve filmlerin öne çıkacağı yönündeydi. Dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, usta yönetmenlerin son filmlerinden yeni keşiflere ve gizli kalmış hazinelere ışık tutan İstanbul Film Festivali kapsamında bu yıl, 45 ülkeden 187 yönetmenin 175 uzun metrajlı ve 11 kısa filmden oluşan toplam 186 filmi gösterime sunuldu. Zengin bir  program sunan festivalde; ‘Uluslararası Yarışma’ kategorisinde 12, ‘Sinemada İnsan hakları Yarışması’ kategorisinde 10, ‘Ulusal Yarışma’ kategorisinde 9 yarışma içi, 4 yarış dışı, ‘Ulusal Belgesel Yarışması’ kategorisinde 11 yarışma içi, 1 yarışma dışı, ‘Galalar’ kategorisinde 12, ‘Dünya Festivallerinden’ kategorisinde 26, ‘Genç Ustalar’ kategorisinde 14, ‘Belgesel Kuşağı’nda 16, ‘Mayınlı Bölge’ kategorisinde 9, ‘Antidepresan’ kategorisinde 7, ‘Musikişinas’ kategorisinde 8, ‘Nerdesin Aşkım?’ kategorisinde 8, ‘Çiçek İstemez’ kategorisinde 11, ‘Başyapıt Fabrikası: Kubrick’ kategorisinde 13, ‘Cinemania’ kategorisinde 10 tane film gösteriminin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla sohbetler, atölyeler, konserler ve özel etkinlikler de yer aldı. 

Kubrick filmlerine bakış 

Bu yıl ‘Başyapıt Fabrikası’ kategorisinde, Amerikalı yönetmen, senarist, yapımcı, fotoğrafçı ve sinematograf Stanley Kubrick sinemasına bir bakış atıldı. Ve usta yönetmenin ‘Spartaküs’, ‘Lolita’, ‘Otomatik Portakal’, ‘Full Metal Jacket’, ‘Gözleri Tamamen Kapalı’ gibi 1953 yılından bu yana yaptığı 13 filmden oluşan örnek yapımlarına yer verildi.

Film gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler, atölyeler, konserler ve özel etkinliklerin de yapıldığı festivalin bu yılki ‘Sinema Emek Ödülü’; yıllardır film kültürü ve kolektif sinema belleğini savunan, 1960’ların sonlarında Türk Sinematek Derneği’nin kurucuları arasında yer alan, Kadıköy Sinematek/Sinemaevi projesinin tasarımcısı ve yöneticisi, izleyiciye sinema sevgisini aşılama heyecanını hiç kaybetmemiş sinema dostu, akademisyen Jak Şalom’a verildi.

Göksel Arsoy ve Selda Alkor’a ‘Onur Ödülü’ 

38. İstanbul Film Festivali’nde iki onur ödülü verildi. 1958’den bu yana yüzü aşkın yapımla Yeşilçam’a star sistemini getiren Türk sinemasının ‘Altın Çocuğu’ Göksel Arsoy ve 1965’te başladığı kariyerine oynadığı yüzlerce filmde canlandırdığı farklı karakterlerle hayat vererek, hem eski neslin hem de yeni neslin gönlünde taht kuran Selda Alkor; sanat yaşamlarında gösterdikleri performanstan ötürü ‘Sinema Onur Ödülü’ne layık görüldüler. 

Şerif Gören’e ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’

Festivalin ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ ise, sinemaya 1962 yılında kurgucu olarak başlayan ve yüzlerce filmde asistanlık yapan, ilk filmi ‘Endişe’ ile En İyi Yönetmen ve En İyi Film dahil altı ödül kazanan; sinemamıza yönetmen olarak Altın Palmiye dahil 11 Uluslararası Ödül kazandıran, 23 ulusal ödül kazanan, yakın tarih sinemacısı olarak toplumsal ve ekonomik nedenlerle insanımızın değişimini, kültürel çatışmaları beyazperdeye aktaran, doğa-insan çatışmasını sinemaya en iyi aktaran ve 1994’te Amerikalı filmiyle Türk sinemasına yeni bir soluk getiren Şerif Gören’e sunuldu. 

52 film yarıştı 

Festival çerçevesinde bu yıl, ‘Uluslararası Yarışma’, ‘Ulusal Yarışma’, ‘Sinemada İnsan Hakları’, ‘Ulusal Belgesel’ ve ‘Ulusal Kısa Film Yarışması’ olmak üzere beş başlık altında 52 film yarışa girmiş oldu. Festivalde gösterilen Türkiye yapımı 6 kurmaca film, genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına 2013 yılından bu yana verilen ‘Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’ için yarıştı. 

Türkiye’de sinemanın gelişimini teşvik etmeye, Türk sinemasının uluslararası alanda tanıtımına katkıda bulunmaya ve kaliteli yapımların ülkemizde ticari gösterime girmesine aracılık etmeyi amaç edinen İstanbul Film Festivali, EURIMAGES gibi uluslararası kurum ve kuruluşların Türk sinema endüstrisi ile tanışmasına da öncülük ediyor. 

Türkiye’nin en köklü ve en etkili uluslararası sinema etkinliği olan İstanbul Film Festivali, 38 yıllık tarihi süresince aralarında Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, John Malkovich, Sophia Loren, Bernardo Bertolucci, Emir Kusturica, Elia Kazan gibi yurtdışından birçok yabancı sinemacı, oyuncu ve yapımcıyı da konuk etti. 

1982 yılından bugüne İstanbul Film Festivali, sinema severlerin büyük bir ilgiyle beklediği ve takip ettiği bir etkinlik olarak varlığını sürdürüyor.  Gerek dünya sinemasına damga vurmuş olan kült filmlerin gösterimi ile, gerekse ünlü yönetmenlere saygı niteliğinde yaptıkları çalışmalara  odaklanmasıyla, en önemlisi de genç kuşakların üretimlerine yer vermesi ile genç sinemacıların teşvik edilmesi açısından önemli bir misyon üstlendiğini söylemek lazım. 

38. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ FİLM KATEGORİLERİ 

Galalar

Hepsi Gerçek /Kenneth Branagh / İngiltere 

High Life / Claire Denis / Fransa, Almanya, İngiltere, Polonya, ABD 

Beyaz Karga / Ralph Fiennes / İngiltere-Fransa  

Sokağın Dili Olsa / Barry Jenkins / ABD 

Greta / Neil Jordan / İrlanda, ABD 

Destroyer / Karyn Kusama / ABD 

Gloria Bell / Sebastián Lelio / Şili, ABD 

Edmond / Alexis Michalik / Fransa, Belçika 

Yüzleşme /François Ozon / Fransa 

Yabancıların Nezaketi / Lone Scherfig / Danimarka, Kanada, İsveç, Fransa, Almanya, İngiltere 

Adaletsiz / S. Craig Zahler / Kanada, ABD 

Hakan: Muhafız (Sezon 2 Bölüm 1-2) / Umut Aral / Türkiye 

 

Başyapıt Fabrikası: Kubrick

Korku ve Arzu (1953)

Katilin Busesi (1955)

Son Darbe (1956)

Zafer Yolları (1957)

Spartacus (1960)

Lolita (1962)

Dr. Garipaşk (1964)

2001: Uzay Macerası (1968)

Otomatik Portakal (1971)

Barry Lyndon (1975)

Cinnet (1980)

Full Metal Jacket (1987)

Gözleri Tamamen Kapalı (1999)

 

Uluslararası Yarışma

Sınır / Ali Abbasi (İsveç, Danimarka)

Nebula / Tarık Aktaş (Türkiye)

Ağaçlardan Bahsetmek / Suhaib Gasmelbari (Sudan, Fransa, Çad)

Yem / Mark Jenkin (İngiltere)

Diane / Kent Jones (ABD)

Sinek Kuşu / Bora Kim (Güney Kore)

Kırmızı / Benjamin Naishtat (Arjantin, Belçika, Brezilya, Almanya, Fransa, İsviçre) 

Dünyanın Sınırında / Guillaume Nicloux (Fransa, Belçika)

Lanetli Kumaş / Peter Strickland (İngiltere)

Canım / Yaser Talebi (İran)

Aether / Rûken Tekeş (Türkiye, İtalya)

Gözü Kara / Ivan I. Tverdovsky (Rusya, Litvanya, İrlanda, Fransa)

 

Sinemada İnsan Hakları Yarışması

Aralık’ta /Enrique Castro Ríos (Panama, Kolombiya)

Damien Dünyayı Değiştirmek İstiyor / Xavier De  Choudens (Fransa)

Hayattan Bir Gün Daha / Raúl De La Fuente & Damian Nenow (Polonya, İspanya, Almanya, Macaristan)

Melekler Işıktan Yaratılmıştır / James Longley (ABD, Danimarka, Norveç)

#DİŞİL HAZ / Barbara Miller (İsviçre, Almanya)

Dünya Yanarken Ne Yapacaksın? / Roberto Minervini (İtalya, ABD, Fransa)

Marighella / Wagner Moura (Brezilya)

Joy / Sudabeh Mortezai (Avusturya)

Angelo / Markus Schleinzer (Avusturya, Lüksemburg)

Saf / Ali Vatansever (Türkiye, Almanya, Romanya)

 

Ulusal Yarışma

Nebula / Tarık Aktaş 

Kız Kardeşler / Emin Alper 

Aden / Barış Atay 

Kardeşler / Ömür Atay 

Güvercin Hırsızları / Osman Nail Doğan 

Görülmüştür / Serhat Karaaslan 

İçerdekiler / Hüseyin Karabey 

Saf / Ali Vatansever 

Yuva / Emre Yeksan 

 

Yarışma Dışı

Kader Postası / Elif Akarsu Polat, Çiğdem Bozalı 

Arada / Ali Kemal Çınar 

Suç Unsuru / Süleyman Arda Eminçe 

Son Çıkış / Ramin Matin

 

Ulusal Belgesel Yarışması

Meleklerin Koruyucusu / Ensar Altay 

Tanrı Göçmen Çocukları Sever mi Anne? / Rena Lusin Bitmez 

Şehitler / Köken Ergun 

Yaz Kış Demeden / Zeynep Güzel 

Köpek Filmi / Cem Hakverdi 

Bulutlar / Osman Nuri İyem 

Kâzım / Dilek Kaya 

Gulyabani / Gürcan Keltek 

Baştan Başa / Aylin Kuryel, Fırat Yücel 

Vargit Zamanı / Orhan Tekeoğlu 

Aether / Rûken Tekeş 

Yarışma Dışı

Amina / Kıvılcım Akay 

 

Dünya Festivallerinden

Irmak / Emir Baigazin / Kazakistan, Polonya, Norveç 

Yuli / Icíar Bollaín / İspanya, Küba, İngiltere, Almanya 

1968 / Tassos Boulmetis / Yunanistan 

İmkânsız Aşk / Catherine Corsini / Fransa, Belçika 

Durgun Nehir /Angelos Frantzis / Yunanistan, Fransa, Letonya 

Piranhalar / Claudio Giovannesi / İtalya 

Amanda / Mikhaël Hers / Fransa 

Bay Jones / Agnieszka Holland / Polonya, Ukrayna, İngiltere 

Odamda / Ulrich Köhler / Almanya, İtalya 

Yola Devam / Joachim Lafosse / Belçika, Fransa 

Eşanlamlılar / Nadav Lapid / Fransa, İsrail, Almanya 

Peterloo / Mike Leigh / İngiltere 

Başlangıçta / Philippe Lesage / Kanada 

İlahi Aşk / Gabriel Mascaro / Brazilya, Uruguay, Danimarka, Norveç, Şili 

Alfa / Brillante Mendoza / Filipinler 

Bir Melek / Koen Mortier / Belçika, Hollanda, 

Hangi Kadın / Safy Nebbou / Fransa 

Melek / Luis Ortega / Arjantin, İspanya 

Petra / Jaime Rosales / İspanya, Fransa, Danimarka 

On Dört / Dan Sallitt / ABD 

Nehir Kıyısındaki Otel / Hong Sangsoo / Kore 

Evdeydim, Ama / Angela Shanelec / Almanya-Sırbistan 

Joel / Carlos Sorin / Arjantin 

Aşk 1: Köpek / Florin Şerban / Romanya, Polonya 

Elveda Oğlum / Wang Xiaoshuai / Çin 

Shadow / Zhang Yimou / Çin, Hong Kong 

 

Genç Ustalar

Sevgili Oğlum / Mohamed Ben Attia / Tunus, Belçika, Fransa, Katar 

Yanardağ / Roman Bondarchuk / Ukrayna, Almanya / 106’ 

Gerçek Aşk / Claire Burger / Fransa, Belçika 

Oray / Mehmet Akif Büyükatalay / Almanya 

Çiçekli Vadi / László Csuja / Macaristan 

Oyunbozan / Nora Fingscheidt  / Almanya 

Hasatçılar / Etienne Kallos / Fransa, Güney Afrika, Yunanistan, İsviçre 

Garson / Steve Krikris / Yunanistan 

Biz Çakallar / Hanna Ladoul & Marco La Via / ABD 

Yolluk / L’enkas / Sarah Marx / Fransa 

Herkesi Şaşırtan Adam / Natasha Merkulova & Aleksey Chupov / Rusya, Fransa, Estonya 

Canavarlar. / Marius Olteanu / Romanya 

Doktorlar / David Roux / Fransa 

Ölüler ve Diğerleri / João Salaviza & Renée Nader Messora  / Brezilya, Portekiz

 

Belgesel Kuşağı

Çağımız / Matthieu Bareyre / Fransa 

Faili Meçhul / Mads Brügger / Danimarka 

Diğerlerinin Sessizliği / Almudena Carracedo & Robert Bahar / İspanya 

Hayal-et / Johanna Domke & Marouan Omara / Almanya, Mısır 

Gorbaçov’la Görüşme / Werner Herzog & Andre Singer / İngiltere, ABD, Almanya 

İsviçreli Chris / Anja Kofmel / İsviçre, Hırvatistan, Almanya, Finlandiya 

Aquarela / Viktor Kossakovsky / İngiltere, Almanya, Danimarka 

El Pepe, Yüce Bir Yaşam / Emir Kusturica / Arjantin, Uruguay

Putin’in Tanıkları / Vitaly Mansky / Letonya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti 

Santiago, İtalya / Nanni Moretti / İtalya, Fransa, Şili 

Aile Peşinde / Azadeh Mousavi, Kouroush Ataei / İran 

Yenilgilerimiz / Jean-Gabriel Périot / Fransa 

Banksy’yi Çalan Adam / Marco Proserpio / İtalya 

Cirkus Rwanda / Michal Varga / Çek Cumhuriyeti, Slovakya 

Çalışma (1968 – 2018) / César Vayssié / Fransa 

Monrovia, Indiana / Frederick Wiseman / ABD 

 

Mayınlı Bölge     

Dağ / Rick Alverson / ABD 

Deniz Şeytanı / Phuttiphong Aroonpheng / Tayland, Fransa, Çin 

Mahvol, Mahluk, Mahvol / Alejandro Fadel / Arjantin, Fransa, Şili 

Okul Çıkışı / Sébastien Marnier / Fransa 

Sonuçlar / Darko Stante / Slovenya, Avusturya 

Rüzgâr / Emma Tammi / ABD 

Kazı / Andy & Ryan Tohill / İrlanda, İngiltere 

Sargasso Denizi Mucizesi / Syllas Tzoumerkas / Yunanistan, Almanya, Hollanda, İsveç 

Büyü / Brendan Walter / ABD 

 

Antidepresan

Bakın Nasıl Kıvırıyoruz / Michel Blanc / Fransa 

Karakol / Quentin Dupieux / Fransa 

Başyapıtım / Gaston Duprat / Arjantin, İspanya 

Sadık Bir Adam / Louis Garrel / Fransa 

Gözbebeğim / Jeanne Herry / Fransa, Belçika 

Yeni Yılın Kutlu Olsun, Colin Burstead / Ben Wheatley / İngiltere 

Tel Aviv Alev Alev / Sameh Zoabi / Lüksemburg, Fransa, İsrail, Belçika 

 

Musikişinas

Bir Zamanlar Normaldim / Jessica Leski / Avustralya, ABD 

Leyla Gencer: La Diva Turca / Selçuk Metin

A Dog Called Money / Seamus Murphy / İrlanda, İngiltere 

Performance / Nicolas Roeg, Donald Cammell / İngiltere 

Piazzolla, Köpekbalığı Yılları / Daniel Rosenfeld / Arjantin, Fransa

Bugünün Senfonisi / Johannes Schaff / Almanya 

Saz / Saz - Stephan Talneau / Almanya 

 

Nerdesin aşkım?

Sarışın / Marco Berger / Arjantin 

Sarsıntı / Jayro Bustamente / Guatemala, Fransa 

José / Li Cheng / Guatemala, ABD 

Elisa & Marcela / Isabel Coixet 

Yeşil Gezegenden Kısa Bir Hikâye / Santiago Loza / Arjantin, Brezilya, Almanya, İspanya 

Sócrates / Alex Moratto / Brezilya 

Vahşi / Camille Vidal-Naquet / Fransa 

 

Çiçek İstemez

Oda Hizmetçisi / Lila Avilés / Meksika 

Sofia / Meryem Benm’Barek / Fransa, Katar 

Nefes / Arturo Castro Godoy / Arjantin 

Bu Her Şeyi Değiştirir / Tom Donahue / ABD 

En Sevdiğim Kumaş / Gaya Jiji / Fransa, Almanya, Türkiye 

Kaygan Zemin / Marie Kreutzer 

Üçüncü Eş / Ash Mayfair / Vietnam 

Alice T. / Radu Muntean / Romanya, Fransa, İsveç 

Bir Gün / Zsófia Szilágyi / Macaristan 

Onun Adı Petrunia / Teona Strugar Mitevska /  Makedonya, Belçika, Fransa, Hırvatistan, Slovenya 

 

Cinemania  

Elveda / Tunç Başaran / Türkiye 

Konformist / Bernardo Bertolucci / İtalya, Fransa, Almanya 

Gece Bekçisi / Liliana Cavani / İtalya 

Orson Welles’in Gözleri / Mark Cousins / İngiltere 

Halıcı Kız / Muhsin Ertuğrul 

İş / Ermanno Olmi / İtalya 

Memory / Alexandre O. Philippe / ABD 

Rosemary'nin Bebeği  / Roman Polanski / ABD 

Sıçan Avcısı /Lynne Ramsay / İngiltere-Fransa 

Şafak Bekçileri / Halit Refiğ

test